Tellington TTouch® Training

 

Balans, lekker in je vel, mindful, maar ook open minded. Zomaar wat termen die te maken hebben met Tellington TTouch® Training. Maar wat is het nu eigenlijk? Een combinatie van TTouches (aandachtige, kwaliteitsvolle aanrakingen), lichaamswerkgrondwerk (playground of higher learning voor balans, coördinatie en meer…). Dit alles doorspekt met de TTouch filosofie. Hierbij staan vertrouwen, respect en liefde voor het dier en zijn mens voorop.

 

Bij TTouch4All - onder deze naam startte ik met Tellington TTouch Training in 2013 binnen mijn dierenwelzijnspraktijk - wordt gewerkt met honden, katten en paarden. Maar ook het werken met andere diersoorten of ondersteuning voor de mens in de omgang met zijn/haar dier behoort ook tot de mogelijkheden. Verder staan positiviteit, samenwerking en plezier voorop!

 

Ruim 40 jaar geleden startte Linda Tellington Jones deze trainingsmethode met oefeningen uit de Feldenkrais bewegingsleer. In combinatie met de TTouches. Later kwamen daar nog het grondwerk en de bodywraps bij. Al die jaren is TTouch® continu in beweging. We leren iedere keer weer van en met onze dieren…

 

TTouches, zachte aanrakingen om contact te maken met het dier. Liftende, circulaire en strijkende aanrakingen vol van kwaliteit. Die vertrouwen geven, maar ook meer lichaamsbesef of ontspanning. Ook wordt het zelf helend vermogen van het lichaam aangesproken. Hoe dat allemaal kan? Door de lichte aanrakingen en/of huidverschuivingen wordt het zenuwstelsel geactiveerd, weefsels worden zachter, ademhaling kan verbeteren. Moet je daar dan veel anatomische kennis voor hebben? Dat mag, maar hoeft niet. Het is een ondersteunende methode. (vervangt geen dierenarts) Door te kijken en samen te werken met jouw dier leer je vanzelf het lichaam van het dier steeds beter kennen. De TTouches zorgen voor ontspanning, kunnen blokkades opheffen en dragen zoals eerder al vermeld bij aan meer lichaamsbesef voor jouw dier. Hierdoor gaat het dier zich fijner voelen, beter bewegen. Wat weer een positieve invloed heeft op eventueel door jou als ongewenst ervaren gedrag van jouw dier.

 

Door het geleiden van jouw dier door het grondwerk ook wel ‘the playground of higher learning’ genoemd, komt het dier meer in balans. Hiervoor zijn per diersoort verschillende geleide-technieken ontwikkelt. Jullie leren samenwerken. Je leert om je dier te observeren. Hierdoor kun je weer eerder inspelen op veranderingen die jouw dier laat zien. Omdat het om balansoefeningen gaat, waarin je dier succesvol kan zijn, geeft het ook meer zelfvertrouwen en heeft het invloed op de coördinatie. Maar ook jouw lichaamshouding, balans en coördinatie zijn van belang! Ook hier kan aan gewerkt worden. Er zijn verschillende geleide-oefeningen en hindernissen van heel eenvoudig tot uitdagend. Kort samengevat… samen werken met plezier aan meer balans, betere beweging en coördinatie. In plaats van het TTouch grondwerk, maak ik ook graag een combinatie met het ACE Free Work. 

 

Lichaamswerk staat voor ongewone, niet bedreigende, pijnvrije kleine bewegingen met poten en staart. Maar ook mond- en orenwerk horen daarbij. Wat doet dit met en voor je dier? Het werkt samen met de TTouches en het grondwerk naar een geheel waardoor jouw dier meer ontspannen in zijn of haar vel komt te zitten. Bodywraps zijn ook onderdeel van het lichaamswerk. Juist ook bij het gebruik hiervan is het van belang om het dier goed te monitoren. 

 

Passend bij het individu wordt een selectie gemaakt uit alle mogelijkheden.

 

Met behulp van Tellington TTouch Training leert het dier waar eventuele spanning in het lichaam zit en hoe het deze los kan laten. Blijkt dat je daar zelf ook behoeft aan hebt? Dan krijg je zelf ook tips mee hoe je hieraan kunt werken. De mogelijkheden zijn eindeloos!

Geaccrediteerd Tellington TTouch®️Practioner level 2 voor Paarden én Gezelschapsdieren