Herken je dat? Dat je zelf of juist iemand anders iets ziet bij jouw hond, dat je nog niet eerder was opgevallen. Was het er niet eerder? Of heb je het over het hoofd gezien? Ook kan het zijn dat je iets invult dat er altijd al was, maar nu door omstandigheden net even anders is. Het Free Work helpt je opnieuw te kijken naar je eigen dier.
Hoe dat komt? Het dier loopt volkomen vrij door het Free Work. Wij mensen blijven in het begin aan de kant. Dat geeft ons de kans om goed te kijken. Want racet jouw hond door het park of loopt deze aangelijnd dan zie je toch net even minder. Bij mijn Friese Stabij Douwe hangt er bijvoorbeeld zo’n mooie pluimstaart voor zijn achterpoten als hij voor me uitloopt. Of hij speelt met zijn vriendinnetje Lea. Dat maakt het observeren toch net even anders.
Ook helpt het Free Work om de hond langzamer te laten bewegen. Ze staan vaak ook een poosje stil bij een station om te likken of te snuffelen. Let maar eens op hoe jouw dier het lijf daarbij organiseert. Het buigen en strekken van rug en nek. Het organiseren van de poten. Ieder dier is uniek. Heeft een eigen geschiedenis. En ken je die geschiedenis vul je het in? Of kijk je objectief wat er gebeurt?
Bij Douwe zag ik best het nodige aan het ruggebruik. Zo kon hij bijvoorbeeld hele stukken draven als een kameel. Dus eerst met de poten van bijvoorbeeld de linkerkant naar voren gevolgd door de poten van de rechterzijde. Dit noem je ook wel lateraal. Deze gang is gemakkelijker dan dan een diagonale draf voor de hond. Dan gaan links achter en rechtsvoor gelijktijdig naar voren. Een laterale draf komt vaak vanuit stijfheid in de rug. Nu heeft Douwe een kleine spondylose op de overgang van de borst naar de lendenwervels. Dus ja denk je dan... 2 + 2 = 4. Maar is dat ook altijd zo? 1 + 3 = ook 4... inmiddels is gebleken dat ook zijn kruisbanden wat te wensen overlaten. Is het één een gevolg van het ander? Dat weten we niet. Wat we wel weten is dat alles in een lijf aan elkaar verbonden is.
Nu is het niet zo dat we binnen het ACE Free Work zelf diagnoses stellen. Daar heeft de dierenarts voor geleerd. Toch kunnen we met alles wat we objectief observeren ons dier wel ondersteunen.
Let bijvoorbeeld tijdens de rondgang in het Free Work eens op de staart van je hond? Welke kant wijst deze op bij het rechtdoor gaan? Of in de bochten naar links en rechts? Kijk ook eens naar de oren. Staan deze gelijk? Of zit er verschil in? Wanneer de hond stilstaat, staat dan altijd die ene poot naar achteren. Bij Douwe wijzen bijvoorbeeld zijn hakken regelmatig wat naar binnen.
Wanneer je gaat letten op al die details. Dan leer je jouw dier echt kennen en dan weet je ook wanneer er iets verandert in dat lijf. Plus dat als er gelijktijdig bijvoorbeeld ook gedragsveranderingen zijn, dan is de kans groot dat dit aan elkaar gerelateerd is. Ontspanning in het lijf geeft vaak ook ontspanning in gedrag. En vice versa.
Span je eigen bovenbenen maar eens aan. Hoe voelt dat voor jou? Voel je ook op andere plekken spanning ontstaan? Of misschien wel niet. Wat als er nu ineens een rotje wordt afgestoken? De kans is groot dat je nu harder schrikt dan wanneer je ontspannen zit. Dit principe geldt voor vele ongemakken in het lijf.
Even terug naar Douwe. Die reageert vaak op hardere geluiden. Binnen het Free Work zie ik dat bijvoorbeeld terug in de ballenbak. De keer daarna of nog tijdens dezelfde sessie zorg ik dan dat er geen ballenbak in het Free Work zit. Ook zorg ik dat de stations op een voor hem zo goed als mogelijke hoogte staan. Op die manier creëren we juist minder spanning. Plus dat het snuffelen, likken en kauwen zorgt voor het afvloeien van spanning.
Nog twee tips om deze blog mee af te sluiten:
- Neem je sessies op video op. Dat maakt het observeren nog gemakkelijker. Mocht je dan iets met je dierenarts willen overleggen? Dan kun je gelijk laten zien wat je bedoelt.
- Wanneer je begint met observeren let dan per sessie op bijvoorbeeld of de staart of de oren of de looprichting. Dan heb je één onderdeel goed in beeld. De rest kijk je dan op video terug.
Veel plezier met het nog beter leren kennen van jouw hond met Animal Centred Education (ACE) Free Work.
Ellen Angelino ~ ACE Associate Tutor
📷 Jantien van Dam ~ De Hondenfotograaf Nijmegen
Reactie plaatsen
Reacties