ACE Free Work weet jij al wat dat is?

Begin 2018 ging ik weer eens naar Tilley Farm in Engeland. Deze keer voor een workshop Dog Detectives Free Work. Het was de 1e keer dat deze workshop werd gegeven en het was voor mij een eye opener! In oktober 2017 had ik - achteraf bekeken - al een voorproefje gezien tijdens een workshop van Sarah Fisher en Chirag Patel. Want ook hier liet Sarah honden in vrijheid hun ding doen. Precies dat stukje bleek het startpunt te zijn van ACE Free Work. Ik was al jaren bezig met TTouch en Hersenwerk, maar wat ik hier zag gebeuren met honden die vrij en op eigen-wijze een laagdrempelig parcours mochten volgen dat was iets waar ik meer van wilde weten.

 

 

In deze blog neem ik jullie vooral mee in het ontstaan van deze mooie methode. In volgende blogs ga ik jullie aan de hand van foto’s en video’s laten zien hoe je dit zelf thuis in kunt zetten. En daarnaast geef ik voorbeelden van hoe ik dit als professional inzet in mijn werk met honden en soms ook met andere dieren. Stap voor stap neem ik jullie mee in de beginselen van ACE Free Work.

 

ACE staat voor Animal Centred Education wat heel kort uitgelegd staat voor het dier staat centraal. Dit concept is ontwikkeld door Sarah Fisher van www.TilleyFarm.co.uk in Engeland.

 

Met de komst van haar (toen nog opvang) hond Henry in 2017 heeft Sarah al haar jarenlang opgedane kennis als dierengedragsbegeleider en TTouch instructor - geïnspireerd door Henry’s gedrag - samengevoegd in het Free Work.

Leuk detail is, dat ik op het moment dat toen Henry voor het eerst voet zette op Tilley Farm daar ook aanwezig was. Die week assisteerde ik bij de TTouch opleiding. ACE en Free Work namen daarna een vlucht. Tilley Farm is inmiddels de thuisbasis voor Animal Centred Education in Engeland.

 

Henry zou tijdelijk komen, want zijn eigen mensen waren hard aan rust toe. Zij hadden alles gedaan wat in hun vermogen lag. Maar voor Henry was dat niet genoeg. Hij raakte snel overprikkeld maar waardoor? Dat was toen de grote vraag waarop Sarah het antwoord zocht. Want hij sprong tegen je op en greep vooral in armen en lijnen, kortom Henry was op dat moment één groot enthousiast maar vooral ook ongeleid projectiel.

 

Sarah’s grote kracht is het doen van de kleinste observaties van wat er in het hondenlijf gebeurd. Die kleine en grotere reacties van het hondenlijf die over het algemeen worden aangestuurd door het autonome zenuwstelsel. Dus zonder dat de hond daar daadwerkelijk invloed op heeft. Wat gebeurt er in het lijf dat dit gedrag wordt getriggerd? Dat is waar vaak de clou ligt bij ongewenst gedrag. Ongewenst, maar zelden zonder reden. Dat is waarom wij mensen waar nodig een detective moeten zijn bij onze eigen hond.

 

Voor het doen van die observaties maakt Sarah het Free Work parcours. Een speels parcours dat de hond op eigen-wijze kan volgen. Een parcours van verschillende materialen, hoogtes, ondergronden en voertjes. Alles heeft een eigen functie. Functies waar de hond in 1e instantie niets van merkt. Maar die jou als begeleider heel veel vertellen. De mogelijkheden zijn eindeloos. Naderhand kun je met datzelfde Free Work ook weer aan de slag. Hierbij kun je het waar nodig voor het individu aanpassen. Hierdoor worden overprikkelde honden rustiger. Bange honden krijgen meer zelfvertrouwen. Het kan helpen om het lijf soepeler te maken. Want een soepeler lijf geeft vaak ook meer soepelheid in gedrag. Je kunt het inzetten wanneer je hond aan de lijn trekt. Reactief is naar andere honden, mensen, katten en zo zijn er nog meer voorbeelden te noemen van door ons mensen ongewenst gedrag. Ongewenst gedrag waarmee de hond ons meestal iets duidelijk wil maken.  Het mooie is ook ieder mens en iedere hond kan op eigen niveau instappen.

 

Al eerder in deze blog noemde ik de naam Chirag Patel. Voor wie hem nog niet kent Chirag is een bekende dierentrainer uit Engeland. Chirag en Sarah werken graag samen. Daardoor maken we binnen het Free Work ook graag gebruik van bijvoorbeeld de Bucket Game en de Counting Game die uit de koker van Chirag komen, maar die Sarah waar nodig geschikt heeft gemaakt voor gebruik binnen het Free Work.

 

Maar wat als je hond geen ongewenst gedrag vertoont? Dan is het nog steeds een hele leuke bezigheid. Je hond is lekker bezig en jij leert je hond nog meer tot in detail kennen. Je hebt er weinig ruimte voor nodig en vaak heb je de spullen al in huis. Bij slecht weer is het een fijne vervanging van één van de wandelingen. Of je hebt een pup. Voor de opvoeding van je pup is het Free Work ook helemaal leuk om in te zetten. Ook hier zijn er veel mogelijkheden. Maar daar kom ik in een latere blog op terug. Voor iedere leeftijdscategorie is het Free Work een aanvulling op het dagelijks leven. Van jong tot oud.

 

Terug naar Henry. Want hoe is het daar nu mee? Die woont inmiddels alweer een aantal jaren bij Sarah en heeft daar de tijd van zijn leven.

 

Ellen Angelino ~ ACE Associate Tutor

 

 

 


 

 

Reactie

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.